CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

joi, 15 decembrie 2011

PARINTELE AMFILOHIE BRANZA-DESPRE LUMEA DE AZI SI PRIORITATILE DIN VIATA DUHOVNICEASCA- Parintele explica de ce in ultima vreme a evitat sa mai apara inregistrat sau filmat.
- Tehnologia informationala il tine pe om la suprafata lucrurilor si atenueaza viata launtrica.
- In atentia oamenilor trebuie sa stea pocainta. Ce presupune cu adevarat? Exemplele autentice de pocainta din cartile de tip Pateric.
- Astazi oamenii nu-L doresc pe Hristos. Barbatii nu mai doresc sa se asemene cu Hristos, nici femeile cu Maica Domnului.
- Grija pentru suflet, o viata mai simpla, mai ordonata. Cum sa incepem ziua?
- Ortodoxia e pentru orice loc, insa nu peste tot te poti ruga la fel si nu in orice imprejurare, conteaza pe ce carari de viata o apuci.
- Ne-am format niste reflexe pacatoase in mediul de viata din orase.
- Daca nu te pazesti, diavolul castiga teren supra ta, iar tu pierzi putere duhovniceasca. Puterile sufletesti ale omului trebuie exersate permanent, ele pot fi slabite sau intensificate. Sufletul trebuie antrenat intr-o lupta si o lucrare continua duhovniceasca, un mod nou de viata in Hristos, nu doar o spovedanie din cand in cand, si sa traiesti si cu Hristos, si cu Mamona.
- Omul si-a neglijat glasul constiintei.
- Astazi s-a ajuns la un “crestinism de internet“, la o secularizare evidenta. Nu mai exista sentimentul religios, trairea corespunzatoare. Toti vorbesc, comenteaza, dar in relatia cu Dumnezeu, omul asculta ce spune Dumnezeu…
- Apesi pe un buton si vine ceea ce vrei, schimbi canalul, daca nu-ti place, etc. Comoditatea si confortul care ne rup de Dumnezeu, viata fara efort. Cum se colinda odinioara, cum se “colinda” astazi.
- Cu cea mai mare usurinta, in tinuta lejera, relaxat, cu cafeaua in fata, omul citeste sau asculta lucruri inalte duhovnicesti.
- E nevoie de o preocupare speciala si de o anume atitudine, de evlavie pentru viata duhovniceasca, ca sa mergi mai la adanc.
- Cum se concep copiii astazi si cum ar trebui? Influenta asupra copilului a modului de viata al parintilor (inca inainte de nastere).
- Viata simpla, care te face sa vezi mai in adanc versus viata orientata spre fascinatia lucrurilor din afara.
- Ura fata de Hristos, ura religioasa.
– Decaderea omului, nu mai reactioneaza nici la cuvant cu putere, nici la marile minuni, ci numai de frica, atunci cand Dumnezeu face semne infricosatoare prin natura, prin fapturile neinsufletite.
- Tehnologia te tine intr-un plan mort.

- Asta lipseste si astazi: frica lui Dumnezeu.
- Dorinta de stapanire, de imbogatire, de dominatie calca peste orice le sta in cale.
- Atacul asupra familiei, asupra natalitatii, asupra copiilor.
- Familia singura trebuie sa aiba grija sa-si protejeze copiii. Nu se mai ocupa nimeni, nici statul, nici Biserica.
– O data ce ai institutionalizat (lumeste) biserica – si acesta este un aspect al secularizarii – atunci evident ca se executa ce li se porunceste de catre cei puternici [ai lumii], nu se da binecuvantare pentru anumite manifestari de tip pro-vita, etc. Se vede clar ca se dicteaza in sensul de a nu iesi oamenii in strada, preotii sa nu participe, etc.
- Uitati-va cate crasme sunt intr-un sat si cate scoli si spitale se inchid… Iar daca vrei sa faci o gradinita sau o scoala crestina, cate piedici ai…
- Se merge spre o guvernare mondiala. Moneda Euro pica daca nu exista o guvernare unica in Europa. Intai guvernare europeana unica, apoi guvernare mondiala unica.
- Frica de oameni scade frica lui Dumnezeu in om. Toti se tem si tac, de frica de a fi dati afara din serviciu.
- Nu mai avem o educatie a jertfei, a suferintei, dar nici macar a bunului-simt. Ti-e frica sau rusine sa iesi azi in societate din cauza limbajului trivial si al comportamentului oamenilor, cu impact foarte mare si asupra copiilor.
- Greutatile, situatiile-limita te imping spre decizii. Nu-i intelegem pe oamenii din inchisorile comuniste care nu concepeau sa tradeze.
- Ce se intampla la scoala, cum sunt pervertiti copiii de catre propriii colegi si profesori, si la TV prin filmele “pentru copii”.
- Trebuie sa indraznim sa ne retragem din mediile nocive, sa ne lipsim de unele lucruri, ca sa ne pazim pe noi si familiile noastre sufleteste. Va veni vremea cand nu vei mai avea unde sa pleci. SA INDRAZNIM SA NE IMPOTRIVIM PACATULUI.
- Acum este nevoie sa ai un timp, un loc si o lucrare de taina.
- Secularizarea isi spune cuvantul si in viata monahala. Monahii sa indrazneasca sa purceada pe calea poruncita de Sfintii Parinti.
- “Daca ai obisnuit calugarul cu camasa alba, cu mancare de carne si cu permis auto, ala nu mai e calugar, l-ai nenorocit!”. Si creezi un mod de viata in care il obligi sa aiba internet, telefon mobil, etc. Si apoi tii o conferinta despre isihie…. moarte! Exact ca o filmare pe internet, care nu are niciun rezultat, decat de moment.
- Trebuie sa purcezi cu fapta, sa pecetluiesti cu fapta.
- Pentru pocainta si viata duhovniceasca nu trebuie binecuvantari oficiale, binecuvantari speciale. SA INDRAZNIM SA NE LUCRAM POCAINTA, INDIFERENT CAT NE COSTA SOCIAL!
- Poti sa fii nebun in ochii lumii, dar sa fii inaintea lui Dumnezeu achitat! Sa indraznim sa invingem conceptia lumeasca de viata, sa indraznim sa fim batjocoriti de oameni, dar sa nu fim pedepsiti de Dumnezeu. Noi ne-am plecat foarte mult la ce zic oamenii…
- Parintii sa se ocupe neaparat de viata duhovniceasca a copiilor! Grija de a-ti proteja copiii, pana unde poti.
- Impotriva emanciparii copiilor.
- Frica lui Dumnezeu trebuie intretinuta si lucrata.
                                  
http://www.razbointrucuvant.ro/2011/12/13/parintele-amfilohie-branz... aici puteti asculta intreg interviul cu parintele

2 comentarii:

corina spunea...

Elena o postare de suflet.Stii atata timp cat am avut aparatura stricata , intradevar aveam mai mult timp pentru casa si chiar pentru vorbirea cu Dumnezeu....
Parca ma bate gandul sa ma las de bloguit....

ELENA spunea...

Corina,eu cred ca e mai degraba o ispita...blogul tau e unul din cele pe care le citesc pe nerasuflate cand prind putin timp:))
cred ca trebuie o masura in toate si stiu cat de repede te lasi captat de internet...de multe ori zic ,dupa ce culc copilu' ,ca stau numa' 10 min . si-mi amintesc de asta cand se trezeste el,adica peste o ora...
Acum mi-am propus sa intru pe net doar cat imi beau cafeluta si in dupa-amiezile duminicilor.Sper sa-mi tin promisiunea.

Trimiteți un comentariu