CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

duminică, 5 februarie 2012

Inceputul Triodului

Din cauza ninsorii si a viscolului nu ne-am incumetat sa plecam la biserica astazi...ascultam la Trinitas Sfanta Liturghie.
La citirea Sfintei Evanghelii m-am dezmeticit si am realizat ca ne indreptam cu pasi repezi catre Postul Mare...incepand cu Duminica Vamesului si Fariseului,am intrat in perioada Triodului, o perioada din anul liturgic bizantin, cuprinzand Postul Mare, urmat de saptamana mare, si precedat de o perioada pregatitoare ce are ca scop lasatul secului.
Numele acestei perioade vine de la faptul ca in acest timp se canta doar trei ode poetice la utrenie, in loc de noua, cate se canta peste an. Cele trei ode poetice sunt inlocuite, potrivit tipicelor, insa mai putin in practica, cu sase cantari biblice. Cartile liturgice specifice sunt triodul si strasnicul.
                                                             sursa foto:google
Si un cuvant al Pr. Gheorghe Calciu pentru aceasta duminica:"Daca te-ai patruns de rugaciune, de cuvintele Mantuitorului, cand intri in biserica te simti deodata coplesit de propriul tau pacat, iti dai seama ca toate faptele tale le-ai facut pentru lume si nu pentru Dumnezeu. De aceea macar la biserica sa nu venim pentru lume. Daca veniti in biserica, faceti aceasta pentru Dumnezeu! Nu stati ca fariseii! Nu va comparati cu cel pe care-l socotiti pacatos. Poate ca cel pacatos face mai bine decat tine, caci se pocaieste. Ci asemenea vamesului bateti-va cu pumnul in piept si strigati: „Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosul!” (Luca 18,13)."

1 comentarii:

Decorpaper spunea...

Ati primit un premiu virtual de la Blog Award :)
http://decorpaper.blogspot.com/2012/02/liebster-blog-award-de-la-margelutza.html

Trimiteți un comentariu