CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

sâmbătă, 18 februarie 2012

Mosii de iarna

Biserica Ortodoxă îi pomeneşte astazi– în ziua cunoscută drept Sâmbăta morţilor sau Moşii de iarnă – pe cei trecuţi la Domnul: moşii şi strămoşii noştri din veac adormiţi. Se face pomenire pentru toţi cei care n-au avut parte de slujbele rânduite din felurite pricini, fie că au murit pe neaşteptate, departe de casă, pe mare, în munţi, în războaie, de foc, de ger, fiind cuprinşi în pomenirea obştească din această sâmbătă premergătoare Postului Mare. În această zi se săvârşeşte Sfânta Liturghie, care e urmată de slujba parastasului pentru cei adormiţi.
Credincioşii pregătesc colivă, colaci, plăcinte pe care, după ce sunt sfinţite de preot, le dau de pomană de sufletul celor adormiţi. Nici cuvântul bogogdaproste, rostit de cei care primesc milostenia, nu este întâmplător. Provine din slava veche, «Bogda prostít» însemnând Domnul să-i ierte (pe morţii tăi). Moşii de iarnă (Moşii Mari) sunt prăznuiţi întotdeauna sâmbăta, iar pentru sufletul morţilor se mai dau de pomană şi răcituri (piftii) sau sarmale, în blide şi oale de lut.
                                                  sursa
O! Preaîndurate Părinte, cela ce eşti fără de început şi voieşti ca toţi să se mântuiască, Cel ce ai trimis la cei pierduţi pe Fiul Tău şi Dumnezeul nostru şi ai turnat peste ei, Duhul cel de viaţă dătător, miluieşte, iartă şi mântuieşte pe rudeniile noastre şi pe toţi cei din veac adormiţi, cu solirile lor, cercetează-ne pe noi ca împreună cu ei să cântăm Ţie, Mântuitorului şi Dumnezeului nostru, cântarea: Aliluia!  
                Condacul al 13-lea,din Acatistul pentru cei adormiti

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu